Het gat tussen weten en doen

Sprekers: Aurelien Baillon en Sophie van der Zee (Erasmus Universiteit Rotterdam)

Waarom doen mensen niet altijd wat ze zouden moeten doen? De oorzaak van risicovol gedrag is niet altijd dat mensen onwetend zijn over de consequenties van hun gedrag. Er is juist uitgebreid wetenschappelijk bewijs, bijvoorbeeld op het gebied van gezond gedrag en veiligheid, dat mensen risicovol gedrag blijven vertonen, ook al kennen ze de mogelijke consequenties en weten ze welk gedrag wel verstandig zou zijn. Zo gebruiken veel mensen geen condooms tijdens een one-night-stand en wordt er in Nederland nog steeds veel illegaal gedownload.
In deze sessie presenteren we de resultaten van een cybersecurity veldstudie die laat zien hoe belangrijk het is dat we echt gedrag meten, in plaats van mensen alleen naar hun gedrag te vragen. Vervolgens bespreken we verschillende economische en psychologische theorieën die dit gat tussen weten en doen kunnen verklaren. We eindigen met de vraag of awareness campagnes van beleidsmakers de juiste keuze zijn.

Over de sprekers

De in Frankrijk geboren en opgeleide Aurélien Baillon is sinds 2007 verbonden
aan de Erasmus School of Economics in Rotterdam. Als bijzonder hoogleraar maakt hij deel uit van de sectie gedragseconomie. Hij doet onderzoek naar het nemen van beslissingen onder risicovolle en onzekere omstandigheden. In zijn nieuwste onderzoekslijn ontwikkelt Aurélien ondervragingsmethodes om mensen eerlijker antwoord te laten geven.

 

 

Sophie van der Zee is universitair docent bij de vakgroep Toegepaste Economie van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij combineert haar achtergrond in psychologie en informatica om onderzoek te doen naar (on)eerlijk gedrag. Sophie heeft een automatische leugendetectiemethode ontwikkeld op basis van motion capture apparatuur en onderzoekt hoe ons taalgebruik verandert als we liegen. Daarnaast doet ze onderzoek naar slachtoffers van cybercrime. Wie gedragen zich digitaal onveilig, op welke manier, waarom en hoe kunnen we dat verbeteren?

 

 

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen