Digitale interventies op basis van kunstmatige intelligentie (AI) helpen de ambtenaar van de regen in de drup: de menselijke maat mist en de gebruikte data zit vol met bias. Maar het kan anders: TU Delft en Councyl hebben een methode ontwikkeld, waarmee de impliciete kennis van ambtenaren op een flexibele en transparante manier in kaart kan worden gebracht en kan worden ondersteund, met behoud van menselijke maat. Wij laten zien, hoe deze methode werkt in de context van het toelaten van Covid-patiënten op de intensive care. Hier spelen vergelijkbare uitdagingen als bij overheidsdiensten: keuzes hebben hoge impact en er is niet altijd tijd voor overleg. Samen met het publiek bespreken we lessen en toepassingen voor de overheid.
Sprekers

Caspar Chorus is hoogleraar Wiskundige modellen van keuzegedrag aan de TU Delft, en voorzitter van de afdeling Engineering Systems and Services. Tevens is hij mede-oprichter en wetenschappelijk adviseur van spin-off Councyl, een onderneming die organisaties helpt om kennis te digitaliseren en keuzeprocessen te ondersteunen, met een nieuwe vorm van Artificial Intelligence. In zijn werk combineert hij de gedragswetenschappen en toegepaste wiskunde om bloot te leggen hoe mensen keuzes maken. De resulterende ‘keuze-modellen’ helpen mensen vervolgens om betere keuzes te maken.

Jesse de Metz is als intensivist werkzaam in het OLVG te Amsterdam. Hij is opleider IC-geneeskunde en heeft binnen dat domein bijzondere interesse in vraagstukken rond vitaliteit van personeel. Binnen het medische domein houdt hij zich onder andere bezig met vraagstukken rond proportionaliteit van (IC-) behandeling en is hij gespecialiseerd in mechanische long- en hartondersteuning.
Terugkijken