Naast Corona hield het afgelopen jaar de toeslagenaffaire de gemoederen in Nederland bezig. Ettelijke onderzoekscommissies, debatten, rapporten, boeken en een parlementaire ondervraging leverden evenzoveel verklaringen voor dit overheidsfalen. Maar over een ding lijkt men het eens: het toeslagensysteem is veel te ingewikkeld, en doet een onredelijk beroep op het doenvermogen van de burger. De nieuwe staatssecretarissen op Financiën verordonneerden dan ook dat elke nieuwe wet op doenvermogen zou worden getoetst. Aan het Gedragsnetwerk van Financiën de schone taak om dat te concretiseren. Tijdens de lezing hoor je hoe dit is opgepakt. Rob Klaassen (Financiën) zal ingaan op de aanleiding en het voortraject, Kaj Bots (D&B) op het onderzoek zelf, en Job Harms (Financiën) op de lessons learned en de toekomst van doenvermogentoetsen.
Sprekers
Rob Klaassen is senior adviseur analyse en onderzoek bij het Ministerie van Financiën. Hij verzamelt en ontwikkelt kennis over gedrag en motieven van de doelgroepen van het beleid, en over ontwikkelingen in het maatschappelijke debat. Zijn professionele doel is om overheidsorganisaties te helpen de verbinding met ‘de buitenwereld’ te zoeken en te vinden.
Kaj Bots is gedragspsycholoog bij D&B. Hij zet zich bij D&B in voor maatschappelijke problemen in het sociaal domein en hij helpt organisaties door het hele land om de psychologie achter gedrag te begrijpen. Hij vindt het fascinerend hoe complex menselijk gedrag kan zijn. Voordat hij überhaupt nadenkt over het veranderen van gedrag, wil hij eerst door en door snappen waarom mensen doen wat ze doen. En daarom vertelt hij maar al te graag hoe we hebben geprobeerd het doenvermogen van burgers te doorgronden.
Job Harms is gedragsdeskundige Fiscaal Beleid bij Ministerie van Financiën. Hij heeft een achtergrond in de gedragswetenschappen en ontwikkelingseconomie.
Lees ook het interview met Rob Klaassen en Kaj Bots over het onderzoek >>
Praktisch
- Datum: dinsdag 20 april
- Tijdstip: digitale ‘inloop’ vanaf 12.15 uur, sessie: 12.30 tot 13.30 uur
- Aanmelden:
Meld je aan via de aanmeldknop hierboven. Let op, deze knop is alleen zichtbaar als je bent ingelogd.
Als je je hebt aangemeld, ontvang je een paar dagen van te voren een mail met een link en instructies over hoe je de online lunchlezing bij kunt wonen.
- Meer informatie:
Rob Klaassen, rf.klaassen@minfin.nl