Zeker sinds de internationale bestseller Nudge van Thaler en Sunstein is er veel aandacht geweest voor de kansen die gedragskennis biedt om overheidsbeleid te verbeteren. Met aansprekende voorbeelden – van een vlieg in de toiletpot tot een persoonlijk briefje op de blauwe envelop tot aan de doenvermogentoets – werd aannemelijk gemaakt dat er grote winst te behalen zou zijn uit het gebruik van gedragskennis in beleid. Maar lang niet alle projecten lukken en lang niet alle beloften kunnen worden waargemaakt. Ook is niet altijd duidelijk wat precies nodig is aan gedragskennis en hoe gedragskennis kan worden ingepast in lopende beleidsprocessen in een politieke omgeving. Bovendien is veel gedragskennis niet één op één te vertalen naar beleidscontexten. Er bestaan grote verschillen tussen wetenschappelijke kennis van gedrag en bestuurskundige kennis van beleid.
In deze lezing staat de vraag centraal hoe gedragskennis het beste kan worden ingepast in beleid. Drie stellingen zullen worden verdedigd:
- Parels voor de zwijnen of knollen voor de engelen? Gedragsinzichten passen niet altijd en niet zo maar in beleidscontexten
- WWW: weten wat je wil. Je kunt gedragskennis pas benutten als je scherp hebt waar je het voor wil gebruiken (in ontwerp?, in uitvoering?, in evaluatie?)
- Naar een nationale commissaris kennis. Het goed benutten van gedragskennis in beleid is alleen mogelijk als de positie van alle kennis in beleid wordt verstevigd
Deze online lezing georganiseerd door de BIN NL-werkgroep kennisdeling wordt verzorgd door Thomas Schillemans.
Spreker

Thomas Schillemans is hoogleraar bestuur en beleid, met een focus op verantwoording, gedrag en instituties, aan de Universiteit Utrecht. Hij is onder meer decaan van het Leeratelier Gedrag en Bestuur dat de NSOB en de UU gezamenlijk aanbieden; een opleiding voor senior ambtenaren, werkzaam bij beleid, uitvoering of toezicht, die voor de effectiviteit van hun werk (mede) afhankelijk zijn van gedrag(sverandering) bij burgers en willen weten wat zij in hun eigen praktijken met gedragskennis wel (en niet) kunnen bereiken. Als onderzoeker heeft hij (mede) leiding gegeven aan verschillende grote onderzoeksprojecten op het breukvlak van bestuurskunde en gedragswetenschap.
Praktische informatie