Let op: Voor deze lezing is het maximum aantal deelnemers bereikt. Je kunt je helaas niet meer aanmelden.
Op donderdagmiddag 12 oktober geeft Kees van den Bos, hoogleraar sociale psychologie en empirische rechtswetenschap aan de Universiteit Utrecht, een lezing over radicalisering en polarisatie. Samen met zijn collega’s beoogt Van den Bos radicalisering, gewelddadig extremisme en terroristisch gedrag te verklaren om het te kunnen voorspellen en waar mogelijk ook te voorkomen of verminderen. Hij stelt dat we radicaliserende personen hiertoe serieus moeten nemen en zorgvuldig na moeten gaan hoe zij de wereld waarnemen. De lezing vindt plaats van 12.00-13.15 uur bij het ministerie van SZW in Den Haag.
Deze BIN NL-lezing wordt georganiseerd door het ministerie van SZW. Het betreft een fysieke bijeenkomst en er worden geen opnamen gemaakt.
Het onderzoek van Van den Bos e.a. toont aan dat radicalisering van Moslims, rechts-extreme groeperingen, en links-extreme individuen wordt aangewakkerd door waargenomen onrechtvaardigheid. Dit komt omdat waargenomen onrechtvaardigheid niet alleen maar een indruk is van mensen, maar als "echt" aanvoelt. Als iets als echt onrechtvaardig wordt ervaren dan leidt dit vaak tot boosheid. Dit kan tot radicaal en extremistisch gedrag leiden wanneer mensen onzeker over zichzelf zijn en onvoldoende controle over hun eigen impulsen kunnen uitoefenen.
Radicaliserende personen wijzen op hun serieuze verantwoordelijkheden in een democratische rechtsstaat maakt onderdeel uit van de wetenschappelijke analyse van radicalisering die Van den Bos voorstaat.
Ook bestudeert Van den Bos hoe een oprecht eerlijke behandeling (‘waargenomen procedurele rechtvaardigheid’) in interacties tussen burgers en belangrijke sociale instituties (zoals de overheid, het recht en de wetenschap) kan bijdragen aan het voorkomen van onterecht wantrouwen, oplaaiende maatschappelijke polarisatie en overdreven achterdochtig denken.
In zijn analyse van deze maatschappelijk belangrijke zaken gaat Kees van den Bos na hoe en waarom waargenomen procedurele rechtvaardigheid goede mogelijkheden biedt om maatschappelijk ongenoegen te voorkomen. Wanneer mensen op een eerlijke en rechtvaardige manier worden behandeld, beleefd en met respect, wanneer er serieus naar hun mening wordt geluisterd door competente autoriteiten die aangeven dat mensen ertoe doen in hun leefomgeving en in de samenleving, dan kan dit helpen om belangrijke gevallen van wantrouwen te herstellen, conflicten tussen gepolariseerde groepen te temperen, en sterk achterdochtige ideeën over samenzweringen door elites of andere autoriteiten in deze wereld te voorkomen.
Op een gedegen en toegankelijke wijze geeft Kees van den Bos in zijn presentatie richting aan het begrijpen van deze kwesties en bespreekt hij meetinstrumenten, aandachtspunten, vervolgonderzoek en mogelijke gedragsinterventies.
Spreker
Kees van den Bos is hoogleraar sociale psychologie en empirische rechtswetenschap aan de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek richt zich in het bijzonder op maatschappelijke conflicten in onze democratische rechtsstaat. Meer informatie over Van den Bos vind je op de website van de Universiteit Utrecht.
Praktische informatie
- De lezing vindt plaats bij het ministerie van SZW, Parnassusplein 5 in Den Haag.
- Vanaf 11.45 uur is de inloop. De lezing is van 12.00-13.15 uur.
- Het maximum aantal deelnemers is. Je kunt je helaas niet meer aanmelden.
- Heb je vragen over de organisatie? Stel deze dan per mail aan Manoe Mesters (binnl@minezk.nl).