De successen van de fietsende Mbo’ers en de zorgverzekering voor minima

Sprekers: Manon Teunissen, Chris Verhoeven, en Niek Verlaan (Gemeente Utrecht)

Waarom gaan mbo-studenten minder vaak met de fiets en wat kunnen we eraan doen om deze trend te keren? En hoe krijg je mensen die al jarenlang bij dezelfde zorgverzekering zitten toch aan het wisselen?

In deze sessie presenteren wij 2 Utrechtse projecten:
1) Fiets stimuleren op het mbo via een peer-to-peer benadering. Op drie mbo-scholen deden we een project waarbij de studenten - in het kader van ondernemerschap - zelf nadachten over het promoten van fietsen. Met (wisselend) succes!
2) In 2017 stapte slechts 6,4% van de Nederlanders over van zorgverzekering. Toch stonden we dat jaar voor de opgave om minima (mensen met minimumloon of minder) van de ene collectieve zorgverzekering naar een andere te krijgen. Dat is niet makkelijk, want veel mensen zaten al jaren bij dezelfde zorgverzekering. Door gedragswetenschappen slim in te zetten werd het project uiteindelijk een (te groot?) succes!
We gaan met je in gesprek over de aanpak, de resultaten en de lessons learned.

Over de sprekers

Manon Teunissen is trainee Armoede, Inkomen en Schulddienstverlening bij de gemeente Utrecht. Ze zet zich in voor de verbetering van de informatievoorziening van de (armoede)regelingen en doet de ontwikkeling van de workshops ‘hulp bij levensgebeurtenissen’. Gedragsinzichten neemt zij in al haar werk mee.

 

 

 

 

 

 

Chris Verhoeven is communicatiestrateeg en specialist in campagnes op basis van gedragsinzichten bij de gemeente Utrecht. Sinds 2011 heeft hij ervaring opgedaan met het werken met gedragsinzichten (nudging) en gesegmenteerde marketing. Hij droeg bij aan de ontwikkeling van een online tool voor het herkennen van reisstijlen in het EU-mobiliteitsmanagementproject www.segmentproject.eu.

 

 

 

 

Niek Verlaan is adviseur Gezond Stedelijk Leven met expertisegebied 'gedrag' bij de gemeente Utrecht. Hij houdt zich momenteel vooral bezig met het thema 'Werken met gedragskennis' binnen de mobiliteitsopgave van de stad. In 2017 werd hij verkozen tot Jonge Ambtenaar van het jaar Utrecht.

 

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen