Experimenteren kun je leren

Spreker: Jan Prij (Wetenschappelijk Instituut CDA) en Emilius Goijvaerts (Gemeente Rotterdam/BIGR)

In deze meedenksessie maak je kennis met de Rotterdamse beleidspraktijk van gedragsbeïnvloeding en word je uitgedaagd te reflecteren op de grenzen en de mogelijkheden ervan. Wordt de burger een object van beleidsinterventies die zo subtiel mogelijk gecorrigeerd, geactiveerd en opgevoed moet worden? Of wordt de burger mededrager en -vormgever van politieke oplossingen? En hoe dan?
Tot hoever mag de overheid gaan als ze burgers een nudge wil geven ofwel ‘een zetje in de goede richting’? Hoe gaat deze sturing in de praktijk in zijn werk en wat zijn criteria voor de succesvolle toepassing ervan? En breder: hoe kan ik het beleid maken met gedragskennis beter verankeren in mijn eigen organisatie? Aan de hand van een praktijkcase krijgen we zicht op bestuurlijke en politieke dillema’s die samengaan met deze vorm van overheidsbeïnvloeding.

Over de sprekers

Jan Prij (1968) is filosoof, econoom, publicist en redactiesecretaris van Christen Democratische Verkenningen, het politiek-wetenschappelijk kwartaalblad van het wetenschappelijk instituut voor het CDA. Hij werkte eerder onder meer als onderzoeker voor de Adviesdienst Verkeer en Vervoer, Stichting Management Studies en heeft een eigen tekstbureau Zinnen over Zin, voor het verhaal achter de feiten. Hij is de samensteller van een recent CDV zomernummer over nudging dat de politieke balans probeert op te maken van 10 jaar gedragsbeïnvloeding na het verschijnen van het boek Nudge van Richard Thaler en Cass Sunstein in 2008.


Emile Goijvaerts (1958) is senior adviseur bij de gemeente Rotterdam en tevens de oprichter en nu projectmanager van de Behavioural Insights Group Rotterdam (BIGR). Emile heeft een uitgebreid werkverleden binnen het onderwijs en in het gemeentelijk domein. Zijn kracht ligt vooral in het opzetten van innovatieve projecten.

Emile Goijvaerts samen met medeoprichter van BIGR Semiha Denktas (EUR)

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen