Samenvatting
De blootstelling van werknemers aan gezondheid- en veiligheidsrisico’s op de werkvloer vormt al jaren een groot probleem. Om meer impact te maken met interventies is het nodig om meer gebruik te maken van bestaande gedragsinzichten en kennis over werkende elementen van interventies. Een systematische en participatieve aanpak is van groot belang bij de ontwikkeling en implementatie van interventies. Maar dit is niet eenvoudig. Er is behoefte aan praktische ondersteuning.
TNO werkt daarom binnen het Programma Gedrag aan een digitale keuzehulp voor interventieontwikkelaars, bedrijven en beleidsmakers. Deze tool, gebaseerd op Intervention Mapping en toegespitst op het domein arbeid, ondersteunt hen bij het ontwikkelen, implementeren en borgen van interventies gericht op veilig en gezond werken. In deze sessie willen we deelnemers kennis laten maken met de tool en samen met hen in discussie over de toepassing eventueel ook binnen andere domeinen.
Sprekers
Psycholoog en socioloog Maartje Bakhuys Roozeboom werkt sinds 2007 bij TNO. Zij houdt zich bezig met interventieontwikkeling en advisering op het gebied van psychosociale arbeidsbelasting. Zij buigt zich dagelijks over de vraag hoe de gezondheid van werknemers op het werk kan worden verbeterd. Hiertoe doet zij onderzoek en ontwikkelt, implementeert en evalueert zij interventies. Specifiek is zij geĂŻnteresseerd in belemmeringen en drijfveren voor gezond en veilig gedrag op de werkvloer.
Gezondheidswetenschapper Jenny Huijs werkt sinds 2006 bij TNO. Zij voert hier interventie- en effectonderzoek (kwalitatief en kwantitatief) uit op het gebied van gedragsverandering, duurzame inzetbaarheid, mentale gezondheid en zelfsturing. Daarnaast is zij gepromoveerd op voorspellers van en interventies voor duurzame inzetbaarheid en het bevorderen van werkhervatting. De twee interventies die zij hierbij heeft onderzocht zijn beide participatieve groepsinterventies gericht op bevorderen van de mate van eigen regie van het individu en het team.