Samenvatting
De kinderopvangtoeslag is veelvuldig in het nieuws. Zo moeten veel ouders hun toeslag (deels) terugbetalen, omdat bijvoorbeeld hun inkomen toch niet goed ingeschat bleek te zijn. Als iets verandert in de situatie van ouders dan moeten ze deze wijzigingen zelf doorgeven aan de Belastingdienst. Een aanzienlijk deel van de ouders die gebruikmaken van kinderopvangtoeslag doet dit echter niet (op tijd) en krijgt daardoor te maken met terugvorderingen en nabetalingen met soms een grote financiële last en betalingsproblemen als gevolg.
Tijdens deze deelsessie nemen we jullie mee in het onderzoek naar de oorzaken en beïnvloedende factoren van het gedrag van ouders. Van een uitgebreide klantreisanalyse tot een vragenlijst onder ouders. Hoe keken we vanuit een gedragsperspectief naar het systeem van de kinderopvangtoeslag en welke gedragsinterventies ontwikkelden we? Daarnaast vertellen we wat gedragsinzichten toevoegen aan de analyse van het toeslagensysteem. Hoe pak je zo’n gedragsanalyse aan? En hoe kunnen we op basis van gedragsinzichten het huidige systeem verbeteren?
Sprekers
Lili Chu is werkzaam als gedragswetenschapper bij Belastingdienst/Toeslagen. Met een team van collega’s zet zich in voor een uitvoeringsinstantie dat dichter bij de burger staat en meer aansluit bij het gedrag van de burger.
Kaj Bots is werkzaam als gedragswetenschapper bij Dijksterhuis en Van Baaren (D&B). Hij zet zich bij D&B in voor maatschappelijke problemen in het sociale domein en hij helpt organisaties door het hele land om de psychologie achter gedrag te begrijpen. Voordat hij D&B’er werd, werkte Kaj jaren bij UWV als gedragsexpert en onderzoekscoördinator. Hij boog zich over verschillende gedragsvraagstukken.
Van deze sessie is geen video-opname gemaakt.