Samenvatting
Om de ambitieuze doelen voor de recycling van huishoudelijk afval te kunnen halen in NL, is het noodzakelijk de afvalscheiding in de hoogbouw te verbeteren. Hoe krijgen we die inwoners zover? In 2014 namen zes grote gemeenten het voortouw om daar achter te komen. Na een omvangrijke voorstudie is gestart met de basis op orde te brengen in de zes pilot gebieden. Deze varieerden van 450 tot 4300 woningen. Daarna zijn 10 interventies getest, zoals attitude beïnvloeding, facilitering binnenshuis, social modeling en feedback. Dit leverde prachtige en wetenschappelijke onderbouwde resultaten die we in de sessie met genoegen uit de doeken zullen doen.
Sprekers
Gijs en Addie hebben dit project getrokken vanuit Rijkswaterstaat, team Afval en Circulair. Beiden zijn al vele jaren werkzaam in het domein van afval en grondstoffen en de circulaire economie. Hun focus ligt sterk op het maken van impact.
Expertisegebieden van Gijs Langeveld zijn voedsel en organisch afval, plastic, duurzame verpakkingen, gedragsaspecten, duurzame slimme steden en grootstedelijke gebieden, vluchtelingenkampen, bedrijfsstrategie en ondernemerschap. Hij kan complexe projecten ontwikkelen en leiden, ook internationaal, waarbij hij graag de samenwerking zoekt met partners. Het hoogbouwproject is daar een mooi voorbeeld van. Zie https://www.linkedin.com/in/gijslangeveld.
Expertisegebieden van Addie Weenk zijn afval, duurzaamheid, gedragsbeïnvloeding, programma-ontwikkeling en innovatiemanagement. Na tien jaar TNO wilde hij graag werken bij uitvoeringsorganisaties van de overheid, gericht op duurzaamheid en innovatie. Daar werkte hij aan programma’s en regelingen voor afvalrecycling en het stimuleren en ondersteunen van de toepassing van nieuwe duurzame technieken. Ook helpt hij gemeenten bij het verminderen huishoudelijk restafval en de aanpak van zwerfafval. Zie https://www.linkedin.com/in/addie-weenk-1775583/.