Dit effect is extra schrijnend in het licht van urgente ontwikkelingen rondom COVID-19. In het rapport Een jaar met Corona laat het SCP zien dat COVID-19 de verschillen tussen groepen vergroot. Een gevolg hiervan is dat financiële stress toeneemt en dit speelt een cruciale rol in het verminderen van doenvermogen.
Deze lezing neemt je mee langs de nieuwste onderzoeksresultaten op het terrein van financiële stress. Na de lezing kun je de volgende vragen beantwoorden:
- Wat is financiële stress?
- Welke factoren bepalen – naast inkomen – of iemand financiële stress ervaart?
- Welke effecten heeft financiële stress op doenvermogen, gedrag, gezondheid en welzijn van mensen?
- Hoe kunnen we deze kennis toepassen om het beleid te verbeteren, rekening houdend met doenvermogen?
Sprekers
Van Dijk is bijzonder hoogleraar Psychologische Determinanten van Economisch Keuzegedrag aan Universiteit Leiden en directeur van het Kenniscentrum Psychologie en Economisch gedrag (https://www.kcpeg.nl). Hij doet onderzoek naar menselijk gedrag, en in het bijzonder naar hoe mensen geholpen kunnen worden bij het maken van goede keuzes in deze complexe samenleving. De laatste jaren heeft hij veel onderzoek gedaan naar schaarste en financiële stress. Hij onderzoekt waar financiële stress uit bestaat en hoe dit samenhangt met doenvermogen en gedrag.
Simonse is promovendus aan de Universiteit Leiden. Hij doet onderzoek naar de psychologische drempels voor het gebruik van sociale voorzieningen. Daarnaast was hij tot voor kort hoofd van Wijzer in geldzaken, een platform dat zich richt op het vergroten van financiële fitheid van Nederlanders. Als programmamanager emotioneel herstel bij Toeslagen richt hij zich nu op de vraag: wat kunnen we – naast financiële compensatie - doen om te zorgen dat gedupeerden van de toeslagenaffaire hun leven weer op kunnen pakken?
Terugkijken