Denk aan actief informatie aanleveren, op verzoeken reageren en wijzigingen doorgeven. Daarnaast zijn meerdere life events te bedenken waarbij burgers bij meerdere overheidsinstanties in actie moeten komen.
Zo ook na het vinden van een baan vanuit een WW-uitkering. In dat kader hebben SZW, UWV, Toeslagen en onderzoeksbureau Dijksterhuis & Van Baaren (D&B) een gezamenlijk gedragswetenschappelijk onderzoek uitgevoerd vanuit het gedachtegoed van ‘één overheid’. In plaats vanuit 1 organisatie, samenwerken gericht op 1 life event.
Vanwege de roep om meer menselijke maat en rekening houden met doenvermogen, delen we niet alleen onze ervaringen, maar gaan we in discussie over vragen zoals: moeten overheidsinstanties vaker samen gedragsonderzoek doen? Waar valt winst te behalen? Hoe kunnen we dat goed aanpakken? Waar moet je rekening mee houden en wat moet (wettelijk) beter geregeld worden?
Sprekers
Sabine Knook is gedragswetenschapper bij UWV Directie Handhaving. Sabine houdt zich bezig met het opzetten en uitvoeren van gedragsonderzoeken en advisering over gedragsvraagstukken. Haar focus ligt hierbij op nalevingsgedrag en hoe hier preventief op in te spelen is.
Kaj Bots is werkzaam als gedragswetenschapper bij Dijksterhuis en Van Baaren (D&B). Hij zet zich bij D&B in voor maatschappelijke problemen in het sociale domein en hij helpt organisaties door het hele land om de psychologie achter gedrag te begrijpen.
Anne Betting is beleidsmedewerker bij het ministerie van SZW, waar zij zich bezighoudt met naleving en handhaving in de sociale zekerheid. Vanuit het ministerie begeleidt ze diverse (gedrags-)onderzoeken waarbij de factoren die van invloed zijn op naleving worden onderzocht.
Anna van der Schors is adviseur externe samenwerking en schulden bij Toeslagen. Daarnaast is zij als onderzoeker verbonden aan de Hogeschool Utrecht en onderzoekt zij hoe we ervoor kunnen zorgen dat mensen het gewenste financiële gedrag vertonen.