Daarvoor zijn kamerstukken, websiteteksten, persconferenties (in geval van de Covid-vaccinatiestrategie) en beeldmateriaal geanalyseerd. Daarnaast zijn beleidsmedewerkers op deze dossiers geïnterviewd voor aanvullende inzichten over de beleidspraktijk. Door naar parallellen en verschillen te kijken tussen de twee dossiers, ontstaat inzicht in universele patronen van hoe mensbeelden doorwerken in beleid enerzijds, en dossier-specifieke patronen anderzijds.
Peteke Feijten Wieke Blijleven
Beide sprekers werken als onderzoeker bij het Sociaal en Cultureel Planbureau, programma ‘Beleidsvisies, Burgervisies en Gedragingen’. Zij voeren een onderzoek uit naar Mensbeelden bij beleid.
Om beleid naar een menselijke maat vorm te geven, is het nodig om een goed beeld te hebben van de mensen op wie het beleid betrekking heeft. Maar welke mensbeelden liggen eigenlijk onder beleid? Hoe zijn die mensbeelden in het beleid terecht gekomen? Welke drijfveren worden er bijvoorbeeld verondersteld bij gedrag? Worden mensen vooral gezien als op zichzelf gericht, of juist als voornamelijk sociaal georiënteerd? Wat wordt er verondersteld dat burgers nodig hebben om te kunnen veranderen? In een nieuw project onderzoekt het SCP welke mensbeelden achter beleid liggen. Ook bestudeert het onderzoek wanneer en hoe deze mensbeelden een invloed hebben op beleidskeuzes, en in welke mate dit verschilt tussen beleidsdomeinen.