Het eerste onderzoek betreft een grootschalig veldexperiment (RCT) onder ruim 33.000 medewerkers werkzaam bij 650+ mkb-bedrijven. Er is onderzocht of het versturen van een imitatie phishingmail (met feedback) een effectieve methode is om de cyberweerbaarheid van het mkb te vergroten en zo ja, hoe lang dit effect standhoudt. Bij het tweede onderzoek zoomen we in op de gedragsinterventie VALSE E-MAIL? MELD HET VIA DE MELDKNOP. Deze gedragsinterventie is toegepast in mkb-metaal om medewerkers te stimuleren verdachte e-mails te melden bij een intern cybermeldpunt. Aan de hand van drie imitatie phishingmails hebben we de effectiviteit van deze gedragsinterventie getest en aangetoond. De sessie sluit af met enkele geleerde lessen en tips voor degenen die zelf met gedragsprojecten bezig zijn of daarin geïnteresseerd zijn.
Sprekers
Amber van Druten is werkzaam als onderzoeker en beleidsadviseur bij het Behavioural Insights Team van de ministeries van EZK en LNV. Zij heeft een achtergrond in Gedragseconomie en Cognitieve Neurowetenschappen. Zij is voornamelijk gespecialiseerd in gedragsvraagstukken en -onderzoeken op het gebied van: verduurzaming van de gebouwde omgeving, verduurzaming binnen mkb en cybersecurity.
Karin Bongers is gepromoveerd in de sociale psychologie en is eigenaar van gedragsbureau Inspire to Act. Op basis van wetenschappelijk onderbouwde methoden ontwikkelen en implementeren we effectieve en innovatieve oplossingen voor gedragsverandering. Daarnaast geven we cursussen en workshops over gedragsverandering en adviseren we organisaties over de toepassing van gedragsinzichten in hun organisatie. We zetten onze expertise op het gebied van gedragsverandering in op diverse vraagstukken, zoals: klimaatadaptatie, duurzaamheid, (zwerf)afval, financieel gedrag, sociale veiligheid en cyberveiligheid.
Michelle Ancher is docent-onderzoeker bij de Haagse hogeschool, Faculteit IT&D en Lectoraat Cybercrime en cybersecurity. Zij is een gedragswetenschapper met interesse in de menselijke aspecten van cybersecurity. Haar doel is om impact te creëren door het verbinden van onderzoek, onderwijs en werkveld. En om samen met studenten te experimenteren in het veld. Als onderzoeker richt zij zich op (mkb) organisaties om meer cyberweerbaar te worden met name voor social engineerings aanvallen. Middels gedragsverandering en design van de omgeving draagt ze bij aan het versterken van het cyberveilige gedrag van de medewerkers. Daarnaast is het haat passie om young professionals te bewegen richting een kansrijke, cyberveilige toekomst. Hen middels coaching, zelf aan het roer te zetten in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling.