Gedragsverandering is maatwerk. Elk duurzaam gedrag vergt een andere aanpak. Burgers vaker 2e-hands laten kopen vereist een heel andere aanpak dan elektrisch rijden. En ook binnen een specifiek thema, zoals afval scheiden, zijn verschillende aanpakken nodig: plastic scheiden is ingewikkeld, en etensresten scheiden is vies. Hoe mooi zou het zijn als je niet (meer) elke specifieke gedraging moet stimuleren, maar de mindset van burgers zo kunt veranderen waardoor duurzaam gedrag aanhoudt én nieuwe verwante duurzame gedragingen ontstaan?
We bespreken de resultaten van ons experiment waarmee we bewijs gevonden (lijken te) hebben voor het effect van internalisatie op duurzaam gedrag. We reflecteren met aanwezigen samen op de implicaties van het onderzoek: hoe kunnen aanwezigen de relevante lessen toepassen in hun werk?
Sprekers
Lisanne van Geffen gebruikt als adviseur bij Rijkswaterstaat en lid van het gedragsteam van het ministerie van IenW kennis van gedrag in de projecten waar zij werkt aan een circulaire economie. Hierbij werkt ze samen met bedrijven, gemeenten, kennisinstelling en adviesbureaus aan diverse projecten die bijdragen aan de transitie naar een circulaire economie. Ze gebruikt hierbij de kennis en inzichten uit haar promotieonderzoek naar gedrag en voedselverspilling bij Wageningen University & Research.
Luuk Bos is gedragspsycholoog en teamlead Duurzaamheid bij onderzoeks- en adviesbureau Dijksterhuis & van Baaren (D&B). Hier pakt hij maatschappelijke problemen bij de kern aan: door het veranderen van gedrag. Hij geeft onder andere beleidsadvies en deelt met veel passie zijn kennis over gedrag. Praktijkgericht, maar altijd wetenschappelijk onderbouwd en met oog voor resultaat. Daarnaast stuurt Luuk een team van gedreven gedragspsychologen gespecialiseerd in duurzaamheid aan.