Wetenschappers waarschuwen al decennia voor de gevolgen van klimaatverandering, maar onze maatschappij lijkt maar weinig te verduurzamen. Een van de redenen hiervoor is, zo horen we steeds vaker, het gebrek aan een duidelijk en motiverend klimaatnarratief: een verhaal dat beschrijft wat de gevolgen van klimaatverandering zijn, hoe die te beperken en waarom, en wie daar een rol in spelen.
TNO heeft door middel van een wetenschappelijke literatuurstudie onderzocht wat werkzame ingrediënten zijn van een overtuigend klimaatverhaal: een effectief klimaatnarratief, wat bijdraagt aan het bereiken van gedragsverandering (bijv. minder vlees consumptie) of acceptatie van klimaatbeleid (bijv. een vleestaks). Ook is gekeken naar welke narratieven voorkomen in een aantal Nederlandse kranten.
In de deelsessie delen we de resultaten van onze studie en gaan deelnemers hun eigen klimaatnarratief schrijven aan de hand van een door ons ontworpen handleiding. Op die manier kunnen deelnemers de zojuist opgedane kennis meteen toepassen in de praktijk.
Sprekers
Geerte Paradies
Geerte werkt als gedragsonderzoeker bij TNO op de afdeling Energietransitie Studies. Samen met haar collega’s van het Sociale Innovatie team doet zij onderzoek naar de mens en gedrag in de energietransitie. Haar specialisaties zijn duurzame leefstijlen en burgerparticipatie.
Luise Schlindwein
Luise werkt als gedragsonderzoeker bij TNO op de afdeling Energietransitie Studies. Samen met haar collega’s van het Sociale Innovatie team doet zij onderzoek naar de mens en gedrag in de energietransitie. Haar specialisaties zijn energy citizenship en onderzoek naar duurzame leefstijlen.
Caroline van Ooij
Caroline werkt als gedragsonderzoeker bij TNO op de afdeling Energietransitie Studies. Samen met haar collega’s van het Sociale Innovatie team doet zij onderzoek naar de mens en gedrag in de energietransitie. Haar specialisaties zijn onderzoek naar energiearmoede en onderzoek naar duurzame leefstijlen.