Langdurige gedragsverandering is echter cruciaal om maatschappelijke problemen structureel op te lossen. In deze sessie maak je daarom kennis met wetenschappelijke theorieën die de potentie hebben substantieel bij te dragen aan succesvolle langdurige gedragsverandering. Je leert allereerst hoe mensen volgens invloedrijke leertheorieën nieuw gedrag aanleren. Vervolgens geven de sprekers hun kijk op hoe we gedragsinterventies daarop kunnen laten aansluiten en hoe we kunnen zorgen dat dit nieuwe aangeleerde gedrag ook vastgehouden wordt, ondersteund door hun eigen (veld-)onderzoeksresultaten uit verschillende domeinen (zie thema’s). Aan het einde is er bovendien nog kort ruimte voor discussie en uitwisseling over ideeën hoe de theoretische inzichten en onderzoeksresultaten verder te vertalen naar de praktijk.
Sprekers
Alle sprekers zijn onderzoekers bij de onderzoeksgroep Behaviour Change & Well-Being van het Behavioural Science Institute (BSI) en docent binnen de Master Behaviour Change binnen de Radboud Universiteit.

Daniela Becker is universitair docent. Haar onderzoek laat zien dat ‘goed kunnen genieten’ net zo belangrijk is voor gezondheid en welbevinden als zelfcontrole.

Iris Verpaalen is PhD Candidate. Ze onderzoekt hoe mensen reageren op innovaties en op welke manier weerstand daarbij optreedt. Daarnaast werkt ze als gedragsonderzoeker bij de Behavior Change Group.

Tjits van Lent werkt als PhD Candidate. Zij onderzoekt leerprocessen die ten grondslag liggen aan vooroordelen en discriminatie.

Rob Bulterman doet in zijn PhD-onderzoek, in samenwerking met de Risk Factory Limburg-Noord, onderzoek naar hoe we kinderen op een belevende manier kunnen motiveren om zélf meer te willen leren over veiligheid en gezondheid.