Beleid kan winst boeken door inzichten te benutten over menselijk gedrag. De DOE-MEE aanpak biedt die mogelijkheid en helpt om te komen tot effectief beleid. Wil je dit zelf ervaren? Kom dan naar de DOE-MEE workshop.
We gaan aan de slag met de casus Duurzame Mobiliteit: Steeds meer werkgevers bieden de mogelijkheid thuis te werken, maar lang niet iedereen maakt hier gebruikt van. Hoe komt dit? Waar zitten de belemmeringen? Kunnen die weggenomen worden? En zo ja, door wie? We kijken in deze sessie naar manieren waarop werknemers gestimuleerd kunnen worden vaker en flexibeler thuis te werken. Denk bijvoorbeeld aan thuis te beginnen en later op de dag naar kantoor te komen voor afspraken. Of alleen naar kantoor te komen als dat nodig is in tegenstelling tot een vaste thuiswerkdag.
De sessie is een coproductie van Behavioural Insight Team (BIT) van IenM en het programma Beter Benutten van IenM.
Over de sprekers
Wedman is werkzaam als beleidsadviseur bij het programma Beter Benutten van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In dit korte termijn programma nemen Rijk, regio en bedrijfsleven samen innovatieve (gedrags)maatregelen om de bereikbaarheid in de drukste regio’s te verbeteren. Ze is coördinator van twee regio’s (Maastricht en Zwolle-Kampen) en van het landelijke thema werkgeversaanpak. Vanuit die laatste rol is Wedman ook betrokken bij het vraagstuk van OV spitsmijden van ambtenaren en de recente verhuizing naar het nieuwe gebouw van het Ministerie.
Tijdens de master Urban Geography aan de Universiteit Utrecht koos ze voor de richting Vervoersgeografie. Als afstudeeronderzoek vergeleek ze reizigersgedrag van potentiële gebruikers van de RandstadRail voor en na de doortrekking van de lijn naar Rotterdam Centraal. Dit sluit goed aan op de focus van Beter Benutten op maatregelen die gedragsverandering in reisgedrag stimuleren.
Van de Riet is programmamanager van het Behavioural Insight Team (BIT) van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). BIT IenW is een netwerk van kennisinstellingen, gerenommeerde gedragswetenschappers en praktijkexperts op het gebied van gedrag met IenM als thuisbasis. Dit kennisnetwerk maakt het mogelijk om snel en flexibel de benodigde kennis te mobiliseren. Van de Riet is het boegbeeld van BIT IenW en de stuwende kracht om gedragskennis vanuit verschillende invalshoeken bij elkaar te brengen en te vertalen naar de beleidspraktijk van IenW. Deze opdracht past in het profiel van van de Riet: het bouwen van bruggen tussen kennis en beleid. Dat is ook de rode draad in haar loopbaan. De basis daarvoor is gelegd in haar studie civieltechnische bestuurskunde (Universiteit Twente) en haar promotieonderzoek in de beleidsanalyse (Technische Universiteit Delft).