In de afgelopen decennia hebben gedragseconomische inzichten een steeds belangrijkere plaats ingenomen in het onderwijs en de arbeidseconomie. Deze inzichten zien we vooral terug in nieuwe onderzoeksthema’s, waar onder andere kansengelijkheid een belangrijk thema is. In deze sessie bespreken we twee onderwerpen die hieraan raken. We richten ons allereerst op hoe nudging het schoolkeuzeproces kan optimaliseren. Daarna bespreken we de negatieve impact die sociale vergelijkingen hebben op de werking van de Nederlandse arbeidsmarkt, en hoe inzichten vanuit de gedragseconomie ons kunnen helpen om de consequenties en de urgentie hiervan te begrijpen.
Over de sprekers
Dr. Montizaan is onderzoeker bij het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA van de Universiteit Maastricht). Hij is projectleider van een aantal onderzoeksprojecten op het gebied van pensioenen en de arbeidsmarkt. Hij houdt zich bezig met pensioengedrag, human resources management, menselijk kapitaal ontwikkeling, leeftijdsdiscriminatie, en gedragseconomie rondom de pensioenproblematiek. Hij heeft gepubliceerd in internationale peer reviewed journals zoals Management Science, The Economic Journal, Journal of Economic Behavior and Organization, Labour Economics en Oxford Economic Papers.
Non is post-doctoraal onderzoeker bij het Research Centrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) aan de Universiteit Maastricht. Hij is eind 2011 gepromoveerd aan de Erasmus universiteit Rotterdam op hoe financiële en niet-financiële prikkels (aandacht, complimentjes, erkenning) arbeidsmotivatie beïnvloeden. Een belangrijk gedragseconomisch thema in zijn onderzoek is wederkerig gedrag van werknemers. Bij het ROA bestudeert hij met name de selectie-effecten van financiële prikkels en diverse andere baanaspecten.
Van der Steeg is werkzaam als senior adviseur bij de Directie Kennis van het Ministerie van OCW. Hij is econoom en in 2016 gepromoveerd aan de Erasmus Universiteit op het proefschrift “Essays on Teacher Quality and Coaching”. Hij is voor zijn komst naar OCW 10 jaar werkzaam geweest als onderzoeker bij het CPB, vooral op het terrein van onderwijs. Sinds 2015 is van der Steeg namens OCW lid van het BIN NL, het interdepartementale gedragsnetwerk van de overheid.
Grimberg studeerde Economie en Bedrijfseconomie en Rechtsgeleerdheid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Na de Beroepsopleiding Financieel Economisch Beleidsadviseur (BoFEB) is Grimberg sinds 2016 collega van van der Steeg bij de Directie Kennis en betrokken bij het toepassen van gedragskennis in beleid. Bij OCW houden van der Steeg en Grimberg zich in samenwerking met DUO en betrokken beleidsdirecties onder andere bezig met het initiëren van nudge-projecten op het terrein van bewust doorstuderen, stopzetten studentenreisproduct, bewust lenen en het innen van studieschulden.
Arjan Non
Raymond Montizaan