Er is de laatste jaren veel aandacht voor de bijdrage die gedragswetenschappelijke kennis kan leveren aan een betere beleidsuitvoering. Een welgeplaatste nudge kan het verschil maken tussen falen en succes.
Veel minder aandacht is er echter voor de relevantie van gedragswetenschappen voor beleidsvorming. Ten onrechte, aldus Tiemeijer. Wanneer beleidsmakers de inzichten van gedragswetenschappen serieus zouden nemen, zou dat wel eens kunnen leiden tot heel ander beleid, misschien zelfs een andere inrichting van de samenleving. In deze workshop zal Tiemeijer ingaan op de vraag wat gedragswetenschappen in potentie kunnen betekenen voor beleidsvorming en ideologie.
Over de spreker
Tiemeijer heeft lange tijd gewerkt in de overheidscommunicatie en werkt momenteel als wetenschappelijk medewerker bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Daar heeft hij zich gespecialiseerd in onderwerpen op het gebied van psychologie, filosofie en politiek. Hij was onder meer verantwoordelijk voor een reeks van publicaties over de psychologie van kiezen en de relevantie van gedragswetenschappen voor politiek en beleid, zoals het rapport 'Met kennis van gedrag beleid maken'. Ook is hij één van de auteurs van het recente WRR-rapport 'Weten is nog geen doen. Een realistisch beeld op redzaamheid'.