Zoals recente uitbraken van ransomware hebben laten zien is cybercriminaliteit een actueel probleem. De kosten lopen alleen in Nederland al in de miljarden per jaar. Een kwetsbare groep is het MKB. Zij hebben hier veelal zelf geen expertise en vertrouwen grotendeels op hun softwareleveranciers. Daarom is het MKB in toenemende mate slachtoffer van cybercriminaliteit. Gedrag speelt hierin een grote rol. Bij maar liefst 41% van de getroffen MKB-bedrijven lag de oorzaak in nalatigheid van de werknemers. Het ministerie van Economische Zaken onderzoekt samen met MKB-Nederland en de Haagsche Hogeschool of gedragsinzichten ingezet kunnen worden om MKB’ers aan te zetten tot veiliger gedrag. In de sessie wordt kort de gedragsanalyse gegeven en gaat van Dijk samen met u op zoek naar nieuwe interventies.
Over de sprekers
Van Dijk is gepromoveerd econometrist. Hij werkt bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat in het strategiecluster van de Directie Algemene Economische Politiek en is lid van het Behavioural Insights Team van EZK. Daar werkt hij mee aan de projecten met een nadruk op het ontwerpen en opzetten van experimenten. Van Dijk is vanaf de oprichting betrokken geweest bij BIN NL.
El Mhassani studeert psychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij loopt stage bij het Ministerie van Economische zaken en Klimaat in de DG Bedrijfsleven&Innovatie bij de afdeling Algemene Leiding en werkt nauw samen met het Behavioural Insights Team van EZK Samen met alle betrokken partijen onderzoekt hij hoe we het MKB cyberveilig kunnen maken en welke gedragsinzichten we daarbij kunnen toepassen.
Schillemans is hoofddocent bestuurskunde aan de universiteit Utrecht (USBO). Hij doet onderzoek naar de invloed van de omgeving – via verantwoording, controle en mediadruk, op strategische kernbesluiten in (semi-)publieke organisaties. De inzet daarvan is om te begrijpen hoe de omgeving bijdraagt aan de kwaliteit van besluiten en, ook, hoe de kwaliteit van besluiten (verder) kan worden verbeterd. Schillemans is betrokken bij een groot multidisciplinair project naar de betekenis van nudging in de publieke sector en geeft daarnaast leiding aan een project dat gedragswetenschappelijke inzichten gebruikt om besluiten in de (semi-)publieke sector (verder) te verbeteren. Hij is ten slotte één van de initiatiefnemers aan de Universiteit Utrecht die gedragswetenschappelijke kennis verbindt met bestuurskundige en juridische expertise met als missie om van daaruit bij te dragen aan de kwaliteit van de publieke sector (zie https://www.uu.nl/en/research/behaviour-public-policy-and-administration )